Організація харчування
ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ В ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ
Однією з умов збереження та зміцнення здоров’я дитини, підвищення опору її організму до хвороб, і як наслідок успішності у навчанні є повноцінне харчування. Саме тому в дошкільному закладу приділяється велика увага даному питанню.
Неухильно виконується робота по запобіганню спалахів інфекційних захворювань та харчових отруєнь. У закладі встановлено доцільний режим харчування, наявні меню-вивіски (про денне меню), графіки видачі їжі, добові проби, призначені відповідальні особи за організацію харчування, ведеться контроль за дотриманням правил організації харчування з медичною сестрою та завідувачем.
Наявні картотеки страв, орієнтовні двотижневі, сезоні меню, затвердженіДержпродспоживслужбою , щоденні меню-розкладки, котрі відповідають картотекам страв. В ЗДО організоване трьохразове харчування. Відповідно до вимог організовано питний режим. Питання харчування дітей, всі його аспекти тримаються під постійним контролем завідувача закладу. Сестрою медичною старшою ведеться медичний контроль за технологією приготування страв, про що робляться відповідні записи. Під постійним контролем видача їжі з харчоблоку та отримання її помічниками вихователів. Графік видачіі їжі розміщено на вході до харчоблоку. Ведеться контроль наявності сертифікатів на продукти, які завозяться. Питання організації харчування розглядаються на виробничих нарад та загальних батьківських зборів.
ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ДІТЕЙ - ОСНОВА ДИТЯЧОГО ЗДОРОВ'Я
Неодмінною основою здоров'я дитини, незалежно від його віку, є повноцінне харчування. Багато батьків недооцінюють вплив правильного харчування для дітей. З давніх часів помилкова думка, що дитина обов'язково повинна багато їсти, існує і понині.
Харчування дітей має бути збалансованим, тому що саме в ранньому віці формується здоров'я маленької людини. Їжа повинна бути якісною, свіжоприготованою, містити достатню кількість корисних речовин, вітамінів, необхідних для його нормального розвитку і зростання. Необхідно виключити з раціону харчування продукти, які важко перетравлюються шлунком дитини.
Дітям необхідно обов'язково включати в раціон харчування м'ясо птиці, воно надзвичайно швидко засвоюється, перетравлюється. Але неможливо будувати основне дитяче меню виключно на пташиному м'ясі. Різноманітність - основа дитячого харчування. У яловичині, свинині нежирної значно більше необхідного для зростаючого організму дитини заліза, ніж у курячому м'ясі. Звичайно, неможливо вважати адекватною заміною м'ясу дорогу ковбасу чи сосиски.
Правильне харчування для дітей обов'язково має включати в себе каші. Найбільш корисними для дитини є гречана, рисова, вівсяна каші. Не варто захоплюватися манною кашею, вона малоефективна по вітамінному складу.
Неодмінно дитина повинна вживати в їжу хлібобулочні вироби. Абсолютна більшість малюків обожнюють бублики, батони, солодкі булочки. Вкрай необхідний для дитини житній хліб, що містить виключно багато незамінної амінокислоти лізину. Можна запропонувати дитині дивно смачний і корисний житній хліб з молоком.
При відсутності алергічних реакцій дитина повинна пити молоко, вживати в їжу кисломолочні продукти: сир, йогурт, кефір, сметану, кисле молоко. Для більшої користі, поліпшення смакових якостей, додавайте в кисломолочні продукти фрукти. У зимовий період заміною свіжим фруктам стануть заморожені. Дитина може споживати тверді сири тільки в обмеженій кількості. Крім корисних речовин, вони містять надмірну кількість солі.
Необхідним компонентом правильного харчування для дітей вважається морква, цей унікальний овоч - просто джерело бета-каротину. Тільки не варто надмірно захоплюватися морквиною при складанні дитячого меню, обов'язково дотримуйтесь норми.
Обов'язково потрібно відзначити продукти, які шкідливі для нормальної життєдіяльності дитячого організму. Виключіть з раціону харчування газовані напої або зведіть вживання їх до мінімуму. Дитині шкідливі будь-які чіпси, краще приготуйте для нього смажену картоплю. Дитяче меню виключає дієти. Правильне харчування забезпечить здоров'я дитині.
Перед кожним прийомом їжі стіл сервірують згідно меню. Із двохрічного віку дітей привчають користуватися серветкою. На четвертому році життя навчають користуватися виделкою, а на п’ятому негострим ножем. Дітей привчають сідати охайними за стіл, з чистими руками, сидіти за столом правильно і користуватися столовими приборами. Руки необхідно мити безпосередньо перед перед тим, як діти сідають за обідні столи, і після приймання їжі. З 4 – річного віку дітей навчають чергувати в групі під час приймання їжі з використанням санітарного одягу (фартушки, косинки, ковпаки), сервірувати столи, збирати використаний посуд.
Для збереження апетиту не рекомендують годувати дитину вдома вранці перед відвідуванням дошкільного закладу, виняток можуть становити яблуко, морква, овочевий сік у кількості 50-100 г. Якщо дитина поснідала вдома їй не слід снідати вдруге.
Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.
Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою.
Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та години прийому їжі.
Привчайте дитину:
- перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником;
- самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
- під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу;
- відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки;
- не обливатись;
- після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця;
- навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним, пояснюйте йому, що і як треба робити.
Народна мудрість про їжу і харчування.
• Апетит з їжею прибуває.
• Паляниця - хлібові сестриця.
• Поволі, хлопчику: раз хліба, два борщику.
• Хто з собою хліб носить, той їсти не просить.
• Де ви, пироги? Тут є ваші вороги.
• Пиріг животові не шкодить.
• З'їла борщик до кришечки, щоб не боліли кишечки.
• Смачні борщ і каша, якщо там є шматочок м'яса.
• В гурті і каша добре їсться.
• Вівсяна каша сама себе хвалить, а гречану люди хвалять.
• Як їсть дитина, то тішиться родина.
• Не. кусай більше, як у рот влізе, бо вдавишся.
• Мало вкусиш - швидше прожуєш і проковтнеш.
• Коли гаряче, то студи, козаче.
• Душа міру знає.
• Виїв ще й облизався.
• Аби що до губи, будуть їсти зуби.
• Гороху треба їсти потроху.
• 3 гречки та проса - і каша, і паша.