Як зміцнити імунітет у холодну пору року
Дата: 21.01.2022 14:26
Кількість переглядів: 104
Підняти стійкість до інфекцій можуть добре відомі компоненти здорового способу життя: нічний сон 7-8 годин, фізичне навантаження принаймні 30 хвилин на тиждень, мінімізація стресу і – обов'язково здорове харчування. Радимо звернути увагу на імуномодулюючий потенціал таких продуктів:
- Цитрусові: мандарини, апельсини, грейпфрути, лимони є чудовим джерелом вітаміну С. Навіть вигляд і аромат цих фруктів покращують настрій;
- Чорниця – один із продуктів-лідерів за вмістом антиоксидантів антоціанів, корисних вітамінів та мінералів;
- Йогурт – позитивно впливає на мікробіом кишківника, що відіграє важливу роль у здоров’ї імунної системи. Важливо, щоб йогурт містив активні та живі бактерії, які допоможуть захистити ваш організм від шкідливих бактерій.
Є декілька досліджень, результати яких демонструють збільшення кількості антитіл після вакцинації за умови споживання йогурту з вмістом пробіотичних бактерій;
- Горіхи: мигдаль, фісташки, волоські горіхи. Вони є чудовим джерелом вітаміну Е, який сприяє відновленню пошкоджених клітин та зменшенню запалення. Надавайте перевагу несолоним і несолодким горіхам;
- Продукти, багаті на клітковину (харчові волокна): огірки, помідори, капуста, буряк, морква, шпинат та інші. Сучасні моделі харчування часто не забезпечують нашу потребу в харчових волокнах, а останні діють як пребіотики, позитивно впливаючи на всі ланки імунітету.
Сало також постачає імуномодулюючі цинк і вітамін Е;
Гарячі напої. Серед фаворитів – зелений чай, багатий на антиоксиданти та флавоноїди, які борються з бактеріями та вірусами, стимулюючи продукцію імунних клітин.