A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Тулиголівський ліцей

День скорботи і памяті жертв депортації кримсько-татарського народу

Дата: 18.05.2023 10:39
Кількість переглядів: 20

Щороку з 1994-го 18 травня Україна відзначає День скорботи й пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. А з 2016 року – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

18-20 травня 1944 року під час головної хвилі депортації кримських татар із Криму виселено понад 180 тис. осіб. «Обґрунтуванням» примусового вивезення стало звинувачення всього кримськотатарського народу в нібито державній зраді та співпраці з нацистами. Насправді жодних доказів колаборанства кримських татар немає. 

Нелюдський акт депортації призвів до незліченних жертв. За офіційними даними, від голоду та хвороб майже половина кримських татар загинули в дорозі чи в місцях вигнання. 

Сьогодні кримськотатарський народ знову не може почуватися вдома на своїй рідній землі. 3 початком російської окупації Кримського півострова у 2014 році тисячі кримських татар змушені знову покинути рідні домівки. А тих, хто залишилися, російська окупаційна влада кидає за грати, катує, проводить репресивну політику переслідувань та залякувань.

Біль кримськотатарського народу – наш спільний біль. Ми ніколи не забудемо і не пробачимо злочини радянського тоталітарного режиму. 

Пам’ятаємо жертв трагедії та віддаємо шану всім, хто постраждав від дій тоталітарної влади. 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора