A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Тулиголівський ліцей

13 травня - Всесвітній день кульбабки

Дата: 13.05.2022 09:58
Кількість переглядів: 80

Одним із символів квітучої весни є веселі жовті кульбабки. Ці квіти розсипаються по траві, немов яскраві іскри розплавленого сонця, покривають золотистим килимом галявини і наповнюють серце тихою, спокійною радістю. Вони настільки чудові, що люди присвятили їм свято – Всесвітній День кульбаби або World Dandelion Day, який відзначають 13 травня.

До речі, по-латині кульбаба називається Taraxacum. Вчені припускають, що цей термін походить від грецьких слів «заспокоювати», «лікувати хворобу очей» або «дикий латук». Називали цю рослину одуваном, пустодуєм, вітродуйкою, повітряною квіткою, а за раннє цвітіння і лікувальні властивості – бабусиною травою, березневим кущем і еліксиром життя. Ось така цікава штука виходить: квіточка одна, а назв у неї безліч!

У північних народів є красива казка про кульбаби. Згідно з нею, здавна люди не вміли радіти приходу весни, тож Сонце вирішило підняти їм настрій і послало на землю мільйони сонячних зайчиків, які впали на траву і перетворилися на жовті квіточки - кульбаби. Дивлячись на ці квіти, люди посміхалися і відчували себе щасливими.

Слід зазначити, що кульбаби найбільш пунктуальні рослини — за ними можна звіряти годинник. Рівно о 7-й вони розквітають, а о 15 — закриваються.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора