A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Тулиголівський ліцей

15 грудня - День чаю

Дата: 15.12.2022 11:19
Кількість переглядів: 37

Кожного року 15 грудня відзначається День чаю – неофіційне свято, яке спочатку проходило у країнах, де виробляють чай: в Індії, Шрі-Ланці, В’єтнамі, Непалі, Індонезії, Бангладеш, Кенії, Уганді, Танзанії, Малайзії та Малаві. Найбільш яскраво відзначають День чаю в Індії та Шрі-Ланці. Свято остаточно набуло статус міжнародного у 2005 році після обговорень на всесвітніх форумах у Порту-Алегрі та Мумбаї. Датою святкування обрано день прийняття «Світової Декларації Прав працівників чайної індустрії».

🍵Чай – це відомий усьому світові напій, який має дуже багато різновидів. Найпопулярнішими видами є чорний (повне або майже повне окиснення листя) та зелений (зав’ялювання, сушка й скручування листа).

Згідно з китайським міфом, чайний напій відкрив покровитель землеробства та медицини Шень-нун. У 2737 році до н.е. в ємність з окропом випадково впав чайний лист, напій з нього вийшов цілющим. Перш за все, чай почали використовувати як ліки, а вже пізніше – як приємний напій. До речі, виробництво чаю розпочалося ще у далекому 10 столітті до н.е., про що свідчить письмова згадка.

Метою Дня чаю є привернення уваги суспільства та урядів до проблем продажу чаю, розповсюдження цього напою по всій планеті, складнощі розвитку невеликих виробництв тощо.

Цікаві факти про чай'

🍵Слово «чай» прийшло до нас з китайської мови, від популярного напою, який стародавні китайці називали «Тей». Але чай не завжди носив відому нам назву. Китайські філософи у своїх творах називали його «тоу», «чун», «тсе», «мінг». Найчастіше використовували слово «ча», що має переклад «молодий листок».

🍵Чай є найпопулярнішим напоєм у світі за статистикою. Він посідає перше місце за популярністю, на другій сходинці – пиво. Лише в Ірландії та Англії пиво все-таки випереджає чай.

🍵Незважаючи на те, що «найбільш чайною» країною вважається Англія, там чай не вирощують. В основному його вирощують в Індії, Шрі-Ланці (Цейлоні), Китаї і Японії. Саме ці країни мають найбільші чайні плантації.

🍵Слово «чайові» походить від англійського слова «tips». В Англії у 18 столітті чай пили в особливих «чайних садах». В таких садах розташовувалися столики, на яких красувалися невеликого розміру коробочки з написом «T. I. P. S.» To Insure Prompt Servise – що перекладається, як «забезпечення швидкого обслуговування». Коли гість бажав гарячий чай швидко, йому потрібно було кинути в коробочку монету.

🍵У 1904 році Томас Салліван випадково винайшов чайний пакетик. Спочатку він використовував тонкі шовкові мішечки для зберігання чаю, так як це обходилося набагато дешевше, ніж залізні банки. Але коли один з клієнтів випадково впустив такий пакетик в воду, зрозуміли, що виходить такий самий чай, як і після звичайного заварювання. Після цього шовк замінили на ще дешевші матеріали.

🍵У зеленому чаї міститься на 50 % більше вітаміну C, ніж в чорному чаї.

🍵У 1904 році Річард Блечінден увів таке поняття як охолоджений чай. З того часу в США у вигляді готового охолодженого напою продається до 80 % чаю.

🍵В японській мові для таких понять, як «чай» і «вія», використовується одне слово. В Японії є легенда, яка свідчить про те, що чайне дерево виросло нібито з вій молодого Будди. Для того, щоб не спати під час нічних церемоній, Будда відрізав собі повіки і закопав їх у землю, з якого проросло чайне дерево.

🍵Не відразу люди зрозуміли, що чай необхідно заварювати і пити. У той час, коли чай тільки завезли в Європу, на королівському прийманні подали салат, зроблений з чайного листя. Блюдо гості з’їли, адже ніхто не бажав здатися неввічливим.

🍵Найдорожчий чай «Да Хун Пао», його ціна за підсумками аукціонів, що проводять в Гуанчжоу та Гонконгу, становила 685 тис. доларів за кілограм.

🍵Кофеїну в чаї міститься в два рази менше, ніж у каві,. До того ж, із чаю можна видалити його на 80 %, достатньо лише залити чай окропом, витримати 30 секунд і злити воду, після чого знову залити окропом і настояти 5 хвилин.

🍵Для виготовлення чорного чаю листки піддають ферментації або окисленню. Під дією кисню листя темнішає та набуває специфічного смаку й аромату. Натомість зелений чай лише пропарюють, завдяки чому в ньому зберігається значно більше вітамінів.

🍵Колись у чашку перед чаєм наливали невелику кількість молока. Це робилось для того, щоб захистити тоненький та крихкий фарфор. Звісно, сьогодні мало хто п’є чай з тендітних фарфорових чашок. А от традиція пити чай з молоком залишилась, багато хто полюбляє такий незвичний напій і сьогодні.

🍵Якщо ви купили відмінний чай і хочете насолоджуватися ним якомога довше, пам’ятайте, що навіть висококласне чайне листя втрачає свій смак і аромат через рік. А ще воно дуже боїться світла і вологи. Не любить чай і сусідства з іншими продуктами або приправами, тому для його зберігання краще вибрати окреме місце, а не тримати його поруч з крупами чи спеціями.

🍵Найпівнічніша у світі ділянка чаю у світі розташована в Україні на Закарпатті. Чай експериментально почали вирощувати на Закарпатті у 1949 році, заклавши плантацію у 2,5 гектари, яка дала добрий урожай. З метою охорони цієї плантації створено заказник місцевого значення «Широкий». Найкраще акліматизувалися в умовах Закарпаття краснодарські та грузинські сорти чаю. 🌺🌿💥🌿🙏



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора